Veel schaak- en damverenigingen maken gebruik van het Systeem Keizer voor de indeling van hun interne competitie. De belangrijkste eigenschappen van het competitiesysteem zijn:
– Iedereen heeft (behoudens een oneven aantal) altijd een tegenstander
– Iedereen speelt tegen iemand van vergelijkbare speelsterkte
– Iedere vereniging kan naar eigen inzicht de puntentelling bijstellen

Systeem Keizer is het ideale indelingssysteem voor verenigingen waarbij niet iedere speelavond iedereen aanwezig is. De basisregel is dat iedereen een tegenstander krijgt die zo dicht mogelijk bij hem/haar op de ranglijst staat. Daarnaast wordt bij het berekenen van de ranglijst rekening gehouden met de positie die iemand op deze ranglijst inneemt. Iemand die hoog staat is meer punten waard dan iemand die lager op de lijst staat.

Het berekenen van de ranglijst is door de berekeningssystematiek complex en handmatig vrijwel niet te doen. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren een aantal softwareprogramma’s verschenen die een Keizer competitie kunnen administreren. Een van deze programma’s is het Systeem Keizer voor DOS dat een tijd lang via de KNSB verkrijgbaar is geweest. Vele schaakverenigingen maakten gebruik van het programma.

De vraag naar een Windows-versie was groot en de eerste release van Systeem Keizer voor Windows is verschenen in augustus 2001. Ten opzichte van de DOS-versie is het gebruikersinterface aanzienlijk verbeterd en is nieuwe functionaliteit toegevoegd. Inmiddels is versie 2.2.1 beschikbaar en dit is de laatste Windows versie van het programma. In de loop der jaren zijn alle functies die door gebruikers zijn aangevraagd toegevoegd en alle foutjes zijn verholpen.

0
Aantal gebruikers van Systeem Keizer

Laatste versie

De laatste Windows versie van Systeem keizer is 2.2.1. Deze versie is uitgebracht in december 2008

Downloaden

Volledige versie

Volledige versie

Om de volledige versie voor Windows te downloaden, gebruik deze link